Spomin na 50
ustreljenih talcev
9.2.2006



Občina škofja Loka je nas skavte in tabornike prosila za pomoč pri izvedbi spominske slovesnosti ob obletnici usmrtitve 50-ih talcev za Kamnitnikom v Škofji Loki.
Naša naloga je bila, da smo nosili 50 bakel. Nato pa je sledila pogostitev v menzi na Podnu. Slik ni, ker je imel fotoaparat bolniško in je bolehal za pomanjkanjem življenke energije.

                                        Vestni oven - Tomaž Paulus

V četrtek, 9. 2. 2006 smo se skavti iz Škofje Loke 2 podali proti Kamnitniku, kjer je potekala spominska slovesnost ob ustrelitvi 50-ih talcev v Škofji Loki. Letos je minilo že 62 let od tega dogodka, ko so na grozovit način med 2. svetovno vojno ustrelili 50 mladih fantov in mož. Spominska slovesnost se je začela ob 16. uri, skavti pa smo se za Kamnitnikom zbrali že ob 15. uri zaradi možnosti sneženja, saj bi v tem primeru morali postaviti »členarja« za pihalno godbo in dragocene inštrumente. Govor sta imela škofjeloški župan gospod Igor Draksler in gospod Jože Peternelj iz NOB. Na koncu je besedo prejel še starološki župnik Alojzij Snoj. Na prireditvi so sodelovali še taborniki in skavti iz stega Škofja Loka 1, Slovenska vojska in pihalna godba. Na tej spominski slovesnosti smo se spomnili tudi 4-ih zažganih partizanov v Vešterskem mlinu, kamor so po slovesnosti odnesli žalne vence. Po končani prireditvi smo bili vsi sodelujoči povabljeni  na slastno pico v dijaški dom, ki nas je pogrela in napolnila naše lačne želodčke.

 

Erika Eržen, Dobronamerni skovik

 

 

                                                                             naslednji dogodek