RAZSTAVA SLIK
12.4.2005


 

še malo očistiti stekla skavtska pesem
pogled v eno drugo
tretjo in četrto stran
steg Škofja Loka 1 steg Škofja Loka 2
BOKSS Škofja Loka veja volčičev in volkuljic
veja izvidnikov in vodnic veja popotnikov in popotnic
OBLJUBA IN ZAKONI DELO V MAJHNIH SKUPINAH
UČENJE Z DELOM SAMOVZGOJA
SIMBOLNA GOVORICA DEJAVNI ODNOS MED MLADIMI IN ODRASLIMI
DEJAVNOSTI NA PROSTEM SLUŽENJE V DRUŽBI


 

SKAVTSKA RAZSTAVA SLIK

 

Razstava slik, ki jo pripravljamo skavti iz Škofje Loke, je znamenje truda, veselja, zadovoljstva in sreče, ki je zaznamovala in bogatila našo ožjo in širšo skupnost.

Leto 2005 je leto v katerem Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) praznuje 15-letnico delovanja.

V okviru ZSKSS delujeta v Škofji Loki dve skavtski skupini – stega. Steg Škofja Loka 1 deluje 14 let, steg Škofja Loka 2 pa 4 leta.

Štiri leta je stara tudi Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), v katero je včlanjena tudi Bratovščina odraslih katoliških skavtinj in skavtov Škofja Loka, katera v teh dneh praznuje dve leti od svojih začetkov.

Namen razstave je, da širšo javnost seznanimo s skavtskim delom in njegovim prispevkom družbi.

ZSKSS (Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov)

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je prostovoljna, mladinska, vzgojna organizacija, katere poslanstvo je omogočiti fantom in dekletom, da se oblikujejo v zrele in samostojne osebnosti, ki bodo kot odgovorni državljani znali služiti bljižnim v svojih krajevnih, narodnih in mednarodnih skupnostih. Pri skavtih skrbimo za osebno rast posameznika in njegovo aktivno vključevanje v družbo. Posebnost, katera nas loči od ostalih društev in gibanj je skavtska metoda, katera daje smernice pri delu. Dele skavtske metode si lahko ogledate na skavtski razstavi slik.

ZBOKSS (Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov)

Odrasli skavti so ljudje, ki živijo po skavtski obljubi in skavtskih zakonih tudi v svoji odrasli dobi. Večinoma so starši otrok, ki so člani mladinskega gibanja ZSKSS, pridružuje pa se jim tudi vedno več skavtov, ki so končali svojo pot v mladinskem gibanju. Njihovo poslanstvo je omogočiti odraslim skavtom, da za svoje življenje zajemajo iz skavtske obljube in skavtskih zakonov in ga po njih oblikujejo, širjenje skavtskega duha v okolju, kjer živijo in dejavna pomoč mladinskim skavtskim organizacijam

Na razstavi je na ogled:

  • skavtska skupina Škofja Loka 1
  • skavtska skupina Škofja Loka 2
  • Bratovščina odraslih katoliških skavtinj in skavtov Škofja Loka
  • starostna veja volčičev in volkuljic – VV
  • starostna veja izvidnikov in vodnic – IV
  • starostna veja popotnikov in popotnic – PP
  • elementi skavtske metode

 

 Razstavo so pripravili skavti iz Škofje Loke:

 

Tomaž Paulus

Manca Maretič Paulus

Katarina Demšar

Borut Bernik

  

LEPO VABLJENI!

 

Ob četrti obletnici delovanja skavtske skupine Škofja Loka 2 smo se skupaj s skavtsko skupino  Škofja Loka 1 in odraslimi skavti lotili predstavitve delovanja skavtov na škofjeloškem. S fotografskimi utrinki smo obeleželi plodna leta, ki smo jih skupaj preživeli in so zaznamovala vložen trud in pridobljeno veselje, zadovoljstvo ter srečo ob skupnih pustolovščinah.

Fotografije so prispevale vse delujoče skavtske skupine in posamezne veje, namen razstave pa je bila predstavitev skavtskega poslanstva in metode. Razstava je bila sestavljena iz treh delov: prvi del je zajemal predstavitev posameznih sodelujočih skavtskih skupin, nato je sledila predstavitev posameznih skavtskih vej (volčiči in volkuljice, izvidniki in vodnice, popotniki in popotnice), tretji del pa je slikovno razlagal elemente skavtske metode.  Vsebinsko in končno- tehnično postavitev razstave sva izvedli skupaj s Katarino Demšar iz Škofje Loke 1. Skupno sodelovanje in timsko delo je bila zame zelo plodna in dobrodošla izkušnja, saj kot pravijo več glav več ve. Kljub temu, da se je včasih časovno težko uskladiti, pa je plod skupnega sodelovanja in druženja zelo prijeten spomin. Tako nikoli ne bom pozabila naglice v kateri sva slike lepili na parspatuje, ter jih lično dopolnjevali s sobesedilom.

Ob pripravi na razstavo sem uživala ob obujanju spominov, ko je bilo potrebno pregledati celoten arhiv slik, ki pa je že precej obsežen. Najbolj pa te razžalosti, ko vidiš, da so se nekatere slike zaradi težav z računalniško tehnologijo nekje izgubile in tako obstajajo le še na internetu, a v pomanjšani različici. Prav to me je opomnilo, da je potrebno v nadalje bolj paziti na naše arhive in slike stalno peči na tiste kroge z luknjo pri točno določeni vlažnosti in temperaturi naše pečke.

Otvoritve razstave so se udeležili vsi mladi in odrasli skavti, kdor pa je manjkal na otvoritvi je zamudil tudi odlično sladko- slano zakusko. Mjami!

 

Manca Maretič Paulus, Marljiva mravljica

 

 

 

                                                                             naslednji dogodek